Europa detine cateva locuri ideale pentru scufundari, cu vizibilitate ridicata si o imensa suprafata subacvatica de explorat. Cititorii revistei de turism “Scuba Travel” au votat aceste locuri drept cele mai bune pentru o vacanta speciala cu locuri superbe de scufundat pe tot teritoriul Europei.

1. Zenobia, Cipru
Acest loc de scufundari gazduieste epava unui imens ferryboat. Situata pe malul cu portul, aceasta epava incepe de pe la 15 m si coboara pana la 42 m adancime. Este unul dintre cele mai bune locuri de scufundari la epave din lume la o adancime moderata. Cu o vizibilitate de 20 m si mai mult iti ofera o experienta de neuitat. Este nevoie de cateva scufundari pentru a putea explora intreaga zona.

2. Blue Hole (Abisul Albastru), Gozo
Cu un unghi abrupt ce coboara adanc intr-un abis albastru cu ceea ce pare vizibilitate fara limite te simti de parca te-ai afla la marginea lumii. Aceasta este o scufundare cu adevarat impresionanta.


3. Cirkewwa, Malta
Aceasta destinatie pentru scufundari detine o epava a Rozi MV cat si un relief subacvatic impresionant. Visibilitatea este foarte buna si are viata maritima din abundenta: tipari, barracuda, caracatite, stele de mare si chiar si delfini.


4. Booroo, Isle of Man
Booroo cu viata sa maritima diversificata si abundenta ofera o experienta de scufundat cu adevarat deosebita. De asemena in zonele expuse curentilor maritimi, este cu adevarat o provocare sa mai gasesti in singur metru patrat de teren stancos sau care sa nu fie locuit de o vietate maritima.


5. Blockship Tabarka, Scapa Flow, Scotia
Aceasta destinatie de scufundari cu o adancime de 18 m iti ofera senzatii nemaipomenite. Un rand de blocuri de piatra concepute sa previna un atac al submarinelor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Forfotind de viata face sa merite excursia.

6. Diamond Rocks, Kilkee, Irlanda
Este asemuita ca si frumusete si eleganta faimosului Yongala. Apa este foarte rece iar locul se afla pe coasta de vest a Irlandei. Golful este protejat intr-o oarecare masura si forfoteste de viata maritima. Fundul marii este plin de roci iar apa este foarte limpede.

7. Eddystone Reef, Anglia
Se intinde pe distanta a 8 kilometri din Plymouth, Anglia. Reciful de corali incepe de la 8 m adancime pana la vreo 60 m. Impodobit cu anemone si cu ramasitele epavelor antice, incluzand o ancora veche din secolul al XVII-lea.

8. Secca della Columbara, Italia
Una dintre cele mai spectaculoase scufundari din Mediterana. Are un perete abrupt frumos decorat; un mare banc de nisip cu pesti barracuda, bancuri de pesti, imensi pesti rapitori amberjack si o epava. Epava apartine unui vas de 74 de m care transporta lespezi de marmura. S-a scufundat in 2005 si se afla la 20 m adancime rupt in doua bucati.


9. Fanore, Irlanda
Aici te poti bucura de scufundari aproape de tarm in apele limpezi ale Oceanului Atlantic abundente in peste.

10. Chios island, Grecia
Mici pesteri subacvatice si carari printre roci impresionante, recifuri de corali colorati si pereti verticali foarte abrupti.