Fie ca practici snorkeling sau scuba diving, aburirea mastii reprezinta o problema comuna cu care se confrunta multe persoane. Chiar daca poate ti-ai pregatit masca folosind diverse metode: de la solutiile profesionale antiaburire, la scuipatul in masca, folosirea unui sampon pentru bebelusi, Coca Cola sau detergent de vase, aceasta se poate aburi daca procedura nu a fost facuta corect.


...si totusi, de ce scuipa unii oamenii in masca? Este un obicei dezgustator si nerecomandat mai ales acum in actualul context marcat de COVID-19...DAR ... saliva contine grasimi ce formeaza o pelicula pe lentile de care nu se lipeste condensul. 


Mastile noi de la producatorii de echipamente scuba de top au lentilele realizate din sticla securizata si vin cu o ceara de protectie, ca sa nu se zgarie la montaj si transport. Ceara aceasta ne incurca sub apa si ne face masca sa devina aburita indiferent ce ii facem.

Astfel, cand masca este noua trebuie obligatoriu spalata in interior pe lentile cu pasta de dinti folosind degetele. Pasta trebuie sa fie normala, fara particule abrazive si recomand sa folosesti degetele, in loc de bureti pentru a evita zgarierea superficiala a lentilelor.

Mai exista o varianta de a indeparta ceara prin ardere, dar aceasta metoda trebuie realizata de catre un specialist in echipament scuba, altfel se poate distruge masca.

Odata indepartata ceara de protectie, masca trebuie pregatita inainte de fiecare intrare in apa.

Iata pasii ce trebuie urmati pentru a evita aburirea mastii:

  1. Lentilele mastii trebuie obligatoriu sa fie uscate. Recomand stergerea cu un servetel, prosop sau tricou
  2. Aplica o solutie antiaburire. Fie ca folosesti un spray sau gel antiaburire, intinde produsul pe lentile si lasa-l putin sa se usuce.   
  3. Inainte de a intra in apa, clateste masca, doar cat sa indepartezi excesul de produs antiaburire astfel incat sa poti vedea clar prin lentile si pune repede* masca pe fata. Pelicula umeda ce s-a format pe lentile impiedica aburirea mastii.

*Daca dupa ce ai clatit masca, ai lasat cumva masca sa se usuce, aceasta se va aburi, iar pasii trebuie repetati.

Sunt instructor de scufundari si am vazut multi scafandri care aplica solutii antiaburire sau scuipa direct in masca uda, altii care clatesc masca si apoi o lasa sa se usuce inainte de intrarea in apa si apoi se plang ca masca nu este buna, deoarece se abureste orice i-ar face.

Pe scurt, secretul este acesta: lentilele trebuie sa fie uscate inainte de aplicarea produsul antiaburire si apoi umede pana la intrarea in apa!