1 Investeste in echipamentul de care depinzi

In general, Scuba Diving este o activitate intensa si care necesita ca cel care o practica sa aiba echipament adecvat pentru conditiile in care planuieste sa se afle. Asta nu inseamna ca trebuie investitii foarte mari, insa cel mai bine este sa achizitionezi cel mai bun echipament pe care ti-l poti permite, pentru a nu fi nevoit sa il inlocuiesti des.

2 Regulatorul

Cea mai importanta piesa a echipamentului de scuba este regulatorul, deoarece prin acesta ne luam aerul pe care va trebui sa il respiram sub apa. Este evident ca ar trebui sa fie unul performant si de calitate, pentru a se adapta la majoritatea activitatilor, locatiilor si conditiilor. De exemplu, un regulator care se potriveste atat pentru ape calde si reci, ape adanci sau mai putin adanci, va acoperi mai multe nevoi ale scafandrului fara a fi nevoie sa fie inlocuit pe masura ce creste nivelul de performanta a acestuia.

Iti recomandam:

·      MARES DUAL 15X

·      CRESSI AC2 COMPACT

·      CRESSI MC9 SC/ COMPACT PRO

3 Computerul

Computerul este o sursa formidabila de informatii si ajuta scafandrul sa economiseasca mult timp. Acesta va afisa informatii vitale pentru scufundare, iar la suprafata iti permite sa vezi detalii despre scufundari anterioare. Aceste computere sunt realizate sub forma de ceas sau console. Unele afiseaza si cantitatea de aer ramasa in butelie.

Iti recomandam:

·       Garmin MK2i

·       Cressi Donatello  

·       Mares Quad Air

4 Octopusul

Aceasta piesa intra in actiune atunci cand buddy-ul ramane cu foarte putin sau deloc aer. O modalitate eficienta de a rationaliza aerul si de a mentine in siguranta octopusul este achizitionarea unuia care se integreaza in vesta. Acesta este atasat in partea stanga a vestei si  este folosit impreuna cu inflatorul.

Iti recomandam:

·       Octopus Mares Dual 

·       Octopus Cressi Compact

5 Relaxeaza-te in timpul scufundarii

Nerabdarea de a face o excursie pentru scufundari poate agita pe unele persoane. Aceasta atitudine poate duce la miscarea prea rapida a bratelor sau a labelor, respiratie prea sacadata si ramanerea fara aer. Aceste aspecte transforma scufundarea intr-un esec, iar pestii si vietuitoarele care trebuiau vazute sunt speriate de miscarile bruste. La coborare, scafandrul ar trebui sa aiba o flotabilitate neutral, iar odata ajuns la fund ar trebui sa ii anunte pe ceilalti. Aceasta procedura permite grupului sa stea impreuna si sa nu ramana nimeni in urma. De asemenea, aceste tehnici permit orientarea in noul mediu, iar grupul va fi mai relaxat, scufundarea durand mai mult si fiecare putand sa vada mai mult din mediul subacvatic.

6 Stabileste-ti corect flotabilitatea pentru mediul in care te vei scufunda

Cand te scufunzi intr-o zona noua, este indicat sa faci o verificare a flotabilitatii cu echipamentul pe care il vei folosi. La o scufundare in ape mici, scafandrii vor folosi costume mai subtiri, ceea ce inseamna ca vor avea nevoie de mai putin plumb. Un scafandru cu prea multe greutati atasate va avea probleme la scufundare, ceea ce inseamna risipa de energie si aer.

7 Controlul flotabilitatii

Inainte de a intra in apa, ar trebui sa iti umfli vesta destul cat sa plutesti la suprafata apei, inainte de coborare. Acest lucru permite ajustarea echipamentului pentru tine si buddy-ul tau si coborarea in grup.

In timpul coborarii, flotabilitatea trebuie sa fie usor negativa, iar odata ajunsi la adancimea dorita, aceasta trebuie sa fie neutra. Scafandrii trebuie sa ramana destul de departe de fundul apei astfel incat sa nu deranjeze animalele. Acest lucru mentine si o vizibilitate optima si permite sondarea zonei in cautarea de puncte de interes.

8 Ajusteaza-ti echipamentul

Ajustarea echipamentului inainte de a intra in apa poate fi de foarte mare ajutor in economisirea de timp odata ce ati intrat. Asigura-te ca toate cataramele sunt la locul lor, stranse astfel incat sa nu iti restrictioneze miscarile. O masca prea stransa pe fata va cauza dureri de cap, iar catarama labei prea putin stransa poate duce la pierderea acesteia.

9  Nu depasi limitele pe care ti le permit echipamentul si pregatirea

Cu echipamentul adecvat si pregatirea aferenta, un scafandru se poate bucura de toate tipurile de apa si de conditiile unui anumitmediu. Scuba divingul este o activitate distractiva, iar acumularea de noi abilitati poate fi motivanta, insa pentru o scufundare relaxanta trebuie sa fii sigur ca esti pregatit pentru orice poate interveni.

10 Fotografiaza

Aparatele foto subacvatice permit surprinderea de imagini remarcabile, pe care nu le-am fi putut vedea altfel. De aceea, profita de fiecare scufundare si pozeaza!

11 Scufunda-te cu persoane pe care le cunosti si cu localnici cand calatoresti

Scufundarile sunt o modalitate de a cunoaste oameni noi si interesanti. Daca Buddy-ul tau are aceleasi preferinte si practici ca si tine, activitatea poate deveni si mai placuta. Cand va scufundati intr-o zona noua, cautati un ghid local care va poate arata exact locurile cele mai bune pentru scufundari si unde anume puteti gasi animale interesante sau peisaje deosebite.

12 Urmeaza un curs de recunoastere a animalelor pe care urmeaza sa le intalnesti

Exista cursuri si seminarii de urmat inaintea unei excursii, pentru a te familiariza cu viata salbatica pe care o vei gasi in timpul scufundarilor. Va fi mai interesant sa recunosti animalele pe care le intalnesti.

13 Gaseste cursuri de specialitate care iti fac placere

Urmeaza cursuri pentru dezvoltarea de abilitati, altele in afara de cele de baza. Continuarea invatarii de noi abilitati poate intensifica placerea scufundarilor. Daca te vei scufunda intr-un mediu nou, nefamiliar pentru tine, urmeaza un curs specific in care vei invata cum sa te descurci in mediul respectiv si ce echipament iti va fi de ajutor.

14 Relaxeaza-te

Multi scafandri sunt nerabdatori sa intre in apa pentru noi experiente, ceea ce ii face sa fie grabiti si sa uite elemente ale echipamentului sau proceduri care ii pot pune in pericol mai tarziu.

15 Invata si foloseste semnalele

Sa stii cum sa le atragi atentia prin semnale colegilor poate fi foarte folositor, deoarece intr-un mediu unde cuvintele nu iti sunt de ajutor este esential sa cunosti o modalitate de comunicare cu ceilalti. Semnalele cu mana sunt cea mai usoara metoda de comunicare si usor de recunoscut in apa.

16 Comunica

In cazurile in care scafandrii sunt aproape ca distanta sau in conditii de vizibilitate scazuta, se folosesc placutele pe care acestia pot scrie.

17 Protectia

Costumul potrivit pentru mediul in care te vei scufunda este esential. Verifica temperaturile zonei in care te vei scufunda si conditiile la momentul in care te vei afla acolo.

Iti recomandam:

·       Morea 3mm

·       Diver 5mm 

·       Facile 7mm

18 Fii la current cu noile tehnici si teorii

Stiinta scufundarilor avanseaza mereu. Cele mai noi tehnici si echipamente sunt dezvoltate pentru siguranta scafandrilor.

Urmareste-ne pe Facebook 

19 Depoziteaza adecvat echipamentul

Echipamentul care a fost curatat si depozitat adecvat dupa calatorii va fi intr-o stare impecabila si gata de folosit la urmatoarea excursie. Echipamentul va fi depozitat intr-un loc uscat si racoros.

20 Transportul si impachetarea adecvata

Impachetarea adecvata si transportul echipamentului sunt esentiale pentru o calatorie agreabila. Impacheteaza-ti echipamentul cat mai strans, pentru a nu se misca in timpul transportului. Elemente ce pot fi considerate periculoase, cum sunt cutitele, trebuie impachetate intr-un bagaj de mana, prezentat la check-in.

Iti recomandam:

·       Gorilla Pro 

·       Geanta Dry 

·       Geanta Crete 

21 Intretinerea echipamentului

Dupa fiecare utilizare, echipamentul trebuie bine curatat, trebuie uscat bine pentru a fi indepartate sarea si alte materii organice. De asemenea, inainte de a pleca pentru o scufundare, echipamentul trebuie verificat, deoarece este mult mai dificil sa inlocuiesti sau sa repari o parte a acestuia.

22 Accesoriile

Asigura-te ca echipamentul pe care il iei cu tine este securizat, pentru a nu pierde parti din acesta. Este o idee buna sa tii consolele pe langa corp pentru a nu se lovi de stanci sau corali in timpul scufundarii. In acest scop exista multe modele de clipsuri si curele.

23 Documente

Cand calatoresti, tine toate documentele organizate si la indemana - Pasaportul, buletinul, brevetul.

24 Garantia

Asigura-te ca echipamentul are garantie, pentru acest lucru este necesar sa il achizitionezi de la un dealer autorizat. Acest lucru te protejeaza in caz ca se intampla ceva cu echipamentul, acesta fiind acoperit de garantie.

25 Asigurarea

Asigura-ti echipamentul. Daca in caz nefericit echipamentul este furat sau distrus, prin asigurare el poate fi inlocuit.

Ape limpezi!